Последвайте Гласове в .Автор: Андре Беркоф, радио “Сюд3 октомври 2022 г.Саботьорите

...
Последвайте Гласове в .Автор: Андре Беркоф, радио “Сюд3 октомври 2022 г.Саботьорите
Коментари Харесай

Бертран Шолер: С​​аботажът на “Северен поток” ще бъде от полза за Украйна

Последвайте ”Гласове " в.
Автор: Андре Беркоф, радио “Сюд ”

3 октомври 2022 година
" Саботьорите освен схващат от бомби, те са в положение да се гмурнат в най-наблюдаваното море в света, в което в деня на детонациите има кораби, хеликоптери, които непрекъснато прелитат и, също така, в зоната на една страна, Швеция, която е напът да се причисли към НАТО. А третото нещо е, че те знаят изключително добре какво съставлява един газопровод, тъй като са създали по две дупки с хирургическа акуратност, като доктор Хаус. Извършили са съвършеното закононарушение.
Това е стратегическа опция за Украйна, защото карайки Германия да разбере, че е на колене, отрязвайки всички тези страни от газа, тя ги принуждава да работят доста по-брутално и доста по-бързо против руснаците.

Не, руснаците в никакъв случай не са желали да стопират кранчетата. Руснаците чакаха с неспокойствие, те имат потребност от пари. Eнергиите са нервът на войната, тъй че се радват да получават пари. Ако желаеха да “санкционират ” Европа, руснаците щяха през февруари неотложно да затворят газопроводите и те имаха доста учредения да го създадат: “вие закъснявате с заплащанията ”, “не желаете да плащате, както желаеме ”… Но те имат потребност от пари, това е жизненоважно.
Това беше главната уязвимост на нашия лагер - тази взаимозависимост на германците. Но ето, че казусът е решен ", казва Бертран Шолер, минен инженер, в изявление за Андре Беркоф по френското радио " Сюд ".
 

 
- Има дупки в газопроводите - от няколко дни се приказва единствено за това и то с съображение. Какви са следствията, но на първо място, какво съставлява един газопровод, от какво е формиран? И когато е продънен - при бойкот или нещо друго - какво са последствията? Ще приказваме за това незабавно.
Има вода в газа - вода от Балтийско море навлезе в газа на газопроводите “Северен поток 1 ”, “Северен поток 2 ”, по две дупки във всеки газопровод. Какво значи това? Ще приказваме за това с Бертран Шолер, който е минен инженер, приключил е Националното учебно заведение по петрол и Института за петролни изследвания в Париж, бизнесмен. Г-н Шолер, обяснете ни от какъв материал са направени тези газопроводи, тъй като никой не приказва за това, по какъв начин действат?
- Трябва да си визиите, че газът в действителност се добива в другия завършек на Сибир, на разстояние почти 1000 км от мястото, където би трябвало да се достави, в тази ситуация Германия, защото “Северен поток ” в действителност свърза нефтогазовите полета на Сибир и северната част на Русия, Мурманска област, с Германия. Той е дълъг 1200 км. Това са стоманени тръби с 4 см дебелина и диаметър 1,4 метра. Не знам дали можете да си визиите 4 см дебелина на метала, това е забележителна броня и те са заварени една за друга, т.е. те не са съединени като дребни тръби, а са заварени. Освен това има 15-сантиметрова ризница, която е тип железобетон. За да се разположи по дъното на морето, би трябвало леко да се наклони 4500-метрова тръба, която се заварява и поставя.
- На какво дълбочина?
- Те са основно в Балтийско море, на дълбочина сред 50 и 150 метра. Дупките са направени на дълбочина близо 100 метра, тъй че е извънредно мъчно за плувците да стигнат до такава степен, би трябвало да имат специфична екипировка, само че на първо място да се взриви бронята от 15 см, по-късно 4-сантиметровата стомана, която е допустимо най-хубавата стомана, това е невероятно, тъй като газопроводите са направи по този начин, че на процедура да устоят на рухването на транспортен съд. Тръбите даже не биха се изкривили, в случай че падне транспортен съд. Представете си тръбите, които поставяте за канализацията в градината си. След това можете да карате върху тях, няма потребност да са на голяма дълбочина и въпреки всичко те са пластмасови. А тук имаме 4-сантиметрова стомана.
- Казвате, че е невероятно и въпреки всичко е допустимо, тъй като беше направено.
- Това е доста, доста мъчно. Знаем, че е допустимо със специфични бомби, които, от една страна, са способни да разрушат бронята, което изисква технология, друга от тази, която е нужна за взривяването на стоманата. Знаете ли, това в действителност е като танк. За да се предотврати лесното заличаване на танковете, те имат един тип ризница, по-късно имат второ брониране, това е многопластова отбрана. Но най-коварното е, че ако имаше единствено по една детонация на водопровод, беше повече или по-малко елементарно да бъдат избавени бързо и да се откри решение. Но всеки от тях е опустошен два пъти и би трябвало да знаете, че в случай че руснаците продължиха да помпат изключително доста газ, тъй като първоначално това беше единственото нещо, което можеше да се вкара вътре, от 15-ия ден можеха да стартират да помпат въздух, с цел да избегнат, както вие казахте по-рано, да влезе вода в газа, която, от една страна, ще ги корозира, а след това газът не може да се употребява. И на първо място, когато има две дупки - би трябвало да си визиите сламка с две дупки, в която се пробвате да духате, всичко ще излезе през двете дупки. Евентуално за първата дупка ще съумеете да предотвратите навлизането на вода, само че за втората дупка ще бъде доста по-трудно, тъй като ще има по-малко налягане.
Всеки от газопроводите има по две дупки и всеки от газопроводите има по две дупки на извънредно значими места съгласно информацията, с която разполагам. В реалност дъното на морето не е равно. И е било задоволително да се направи една от дупките малко по-високо от втората, с няколко метра по-високо, трябвало е да бъде повече, в сравнение с диаметъра на тръбата, с цел да бъдат обречени тръбите. Но в този миг руснаците не знаят, че има две дупки, това откриват много бързо, само че първоначално не се знае, че има две дупки и че двете дупки са ситуирани на свръхстратегически места. От това се подразбира, че саботьорите освен схващат от бомби, те са в положение да се гмурнат в най-наблюдаваното море в света, в което в деня на детонациите има кораби, хеликоптери, които непрекъснато прелитат и, също така, в зоната на една страна, Швеция, която е напът да се причисли към НАТО. А третото нещо е, че те знаят изключително добре какво съставлява един газопровод, тъй като са създали по две дупки с хирургическа акуратност, като доктор Хаус. Извършили са съвършеното закононарушение.
- Удари с хирургическа акуратност. Какво става през днешния ден, тъй като представителят на “Северен поток 2 ” сподели, че налягането на водата повече или по-малко е затворило газопровода, че приключването от “Северен поток 2 ” е спряло. Изтичането на газ от “Северен поток ” продължава, само че не толкоз мощно, заключението е, че към момента има газ в газопровода.
- Първо, има газ в газопровода и ще има от самото начало, защото, както към този момент обясних, газопроводът не е равна тръба, а следва морското дъно. Това първо. Второто нещо е, че единствената причина, заради която към момента има газ, който изтичаше с доста висок дебит в продължение на няколко дни, е, че руснаците съблюдаваха предписанията. Когато имате контракт с доста огромна инвестиция, като този газопровод, имате правила за сигурност.
- И за застраховка.
- И за застроховка, тъкмо по този начин. Вече е било извънредно мъчно да се застрахова газопровода заради всички аргументи, които можете да си визиите със глобите. И рекомендацията е, в случай че има приключване, с цел да се предотврати навлизането на вода в газа, да се усили налягането, с цел да не влезе вода в тръбата. И те направиха тъкмо това, само че тръбите са толкоз огромни, а имаше две, че това беше неуместно, защото това са стотици милиони кубични метра.
- Бертран Шолер, през днешния ден говорихме за това - дали в действителност снабдяването на Германия, само че също и на Европа, в последна сметка, е доста или приблизително компрометирано?
- То е обречено, изцяло обречено. Трябва да знаете, че Германия е 40% eнергийно подвластна от съветския газ, а 40% е доста. И той може да идва по няколко тръбопровода, които минават през Беларус, а по-късно през Полша, минават през Украйна, след това през Полша, по-късно Германия, или минават през Черно море и Турция. Но по пътя всички вземат газ, всички имат друга тактика по въпроса дали да оставят руснаците, които са под наказания, да продават своя газ или не. След саботажа на тръбопроводите бе обявено за един газопровод, който към момента не е подготвен, само че скоро ще бъде, дребен газопровод от Норвегия до Полша, само че той не разполага в действителност с доста газ, който действително да изпраща в Полша. А газопроводът, който минава през Черно море, през Турция, е под наказания и не се знае какъв брой време ще продължи това. Украйна спря прекосяването на съветски газ на нейна територия.
- Значи го спря? Досега не го беше направила.
- Защото печелеха доста пари. Това е стратегическа опция за Украйна, защото карайки Германия да разбере, че е на колене, отрязвайки всички тези страни от газа, тя ги принуждава да работят доста по-брутално и доста по-бързо против руснаците. Защото доста бързо би трябвало да се откри решение за газа. Всъщност норвежкият газопровод би могъл елементарно да се свърже с съветския газопровод, което би било доста бързо решение.
- Значи няма да има злополука за Германия, в случай че се схванат с норвежците?
- Точно по този начин. Ако съумеят да свържат “Северен поток ”...
- Но няма ли руснаците да спрат кранчето?
- Не, руснаците в никакъв случай не са желали да стопират кранчетата. Руснаците чакаха с неспокойствие, те имат потребност от пари. Eнергиите са нервът на войната, тъй че се радват да получават пари. Ако желаеха да “санкционират ” Европа, руснаците щяха през февруари неотложно да затворят газопроводите и те имаха доста учредения да го създадат: “вие закъснявате с заплащанията ”, “не желаете да плащате, както желаеме ”… Но те имат потребност от пари, това е жизненоважно.
- Германия оцени на 300 хиляди метрични тона изпускането на метан, учените считат, че то може да е едно от най-големите в историята. Какво значи това във връзка с замърсяването на Балтийско море и за цялостната обстановка?
- Видях една илюстрация, която ми се стори занимателна. Замърсяването, което се е образувало за една седмица в региона на Балтийско море, е все едно замърсяването от една страна, еквивалентна на Франция, т.е. от всички коли и камиони, които се движат всекидневно във Франция. Въздействието на метана е няколкостотин пъти по-голямо от въздействието на въглеродния диоксид. Това е фамозният въпрос да се попречи на кравите да пасат, тъй като една пасяща крава се равнявала на 50 автомобила.
- Не е зле. Това е война и мир.
- Всъщност метанът е по-лош за климата и основава риск от забележителна детонация. Това е като в един дом. Всички сме гледали филми, в които има изпускане на газ. Очевидно тук е доста локализирано, има вятър и е на открито, само че е имало опасности, тъй като в случай че се беше доближил транспортен съд, това можеше да има доста огромни последици.
- Следователно, Бертран Шолер, съгласно вас това, което се случва, ускорява вниманието в Европа и другаде. Ще забележим какво ще покажат следствията, уповавам се, че всичко това ще бъде разкрито. Без да избираме сред саботьора и саботирания, дали с тази история не навлязохме в нова глава, в нов мащаб на войната?
- Мога единствено да повторя думите на китайския представител в Организация на обединените нации преди два дни, на съвещанието, което бе поискано от руснаците и което бе отсрочено.
- Заради Франция, апропо.
- Да, и китаецът сподели доста ясно, че в никакъв случай не е бил толкоз смутен от началото на спора. Защото в действителност този бойкот демонстрира, че има хора - добре, не се знае кои -, които към този момент нямат никакви граници. И китайците знаят доста добре, че в случай че това се случи с бъдещия газопровод от Сибир до Китай, това ще значи неизбежна злополука за китайците, а те не се преструват, не са като германците, които споделят, че това не е толкоз съществено. Те знаят, че това би било пагубно. Но на първо място, цялата съветска тактика и повода, заради която не напредваха доста бързо във войната е, че те от самото начало имаха вярата, че ще настъпи внезапна смяна на публичното мнение и ще бъде отворен “Северен поток ” и че германците ще стартират още веднъж да беседват с тях. И това беше главната уязвимост на нашия лагер - тази взаимозависимост на германците. Но ето, че казусът е решен.
- Да и, уви, затова може да се премине към по-висока скорост.
- Точно това ще се случи.
- Всяко обезсърчение е разрешено. Само един финален въпрос, Бертран Шолер. Lepoint.fr заяви, че след саботажа на “Северен поток ” Макрон желае да се подсигурят подводните кабели. Както знаем, 99 на 100 от информационния продан минава през подводни кабели. От тази позиция, може ли да има ответен удар, или това няма нищо общо?
- Не. Мисля, че това е метод да кажем, че се опасяваме. На първо място - може би изцяло бъркам -, само че това не е в стила на руснаците. В подмяна на това, което е забавно да се означи, шведите имат кабели, които минават покрай “Северен поток ”, доста значими електрически кабели, и необичайно, те са били прекратени тъкмо в деня на детонациите и по-късно са били пуснати. Мисля, че руснаците не желаят да настройват още повече света против себе си, тъй че не биха направили сходен акт. Но в последна сметка е непредвидимо.
- Преминава ли войната на по-висок стадий?
- Да, да. Миналата седмица се случиха две неща: саботажът на двата газопровода “Северен поток ” на два пъти и присъединението към Русия на част от Украйна. И всичко това има едно и също влияние, защото, когато Украйна завладява един град, Лиман да вземем за пример, който в този момент стана съветски град, те завладяват съветска територия и всичко това…
- Е акт на война.
- Точно по този начин.
- Благодаря, Бертран Шолер, още веднъж ще беседваме с вас за всичко това, тъй като, за жалост, не е завършило. Ще се забележим скоро!
 
Превод от френски: Галя Дачкова
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР